DIEVČENSKÝ VÍKEND: Zástupy dievčat v Leviciach príjemne šokovali trénera Bačkora

17.10.2021 | SZĽH/Šimon Šuní

LEVICE (SZĽH) – Smelé i nesmelé prvé krôčiky potenciálnych hokejových nádejí na levickom ľade odštartovali príjemný sobotný podvečer. Levice figurovali na zozname sedemnástich miest, ktoré sa zapojili do celosvetovej akcie – hokejový víkend pre dievčatá. V jednom z najmenších dejísk spomínaného zoznamu si našlo cestu na štadión až 54 dievčat, ktoré boli rozdelené do skupín a zverené do rúk trénerov.

Cieľom náboru bolo, aby si dievčatá pričuchli k hokejovej atmosfére, čo sa v Leviciach s určitosťou podarilo. Nádejné hokejistky strávili na ľade takmer 2 hodiny a spoločne sa zabavili formou rôznych hier. Organizačne zastrešovalo akciu niekoľko trénerov, pričom najvýraznejším článkom spomedzi nich bol Patrik Bačkor. „Myslím si, že akcia sa podarila, prišlo dosť veľa dievčat, možnože budúcich hokejistiek. Všetko bolo tak, ako sme si predstavovali a možno ešte lepšie,“ vyslovil spokojnosť tesne po podujatí 27-ročný tréner, v minulosti aktívny hokejista, ktorého príjemne prekvapila pomerne vysoká dievčenská účasť. „Keď som sem išiel, bol by som rád aj za dvadsať detí,“ pousmial sa tréner levických piatakov a pokračoval: „No ako som prišiel, potešili ma a najmä prekvapili zástupy, ktoré tú stáli,“ povedal bývalý kapitán Levíc.

Ľadová plocha bola rozdelená na tri pásma. V strednom bol priestor aj pre rodičov, ktorí mohli so svojimi ratolesťami zdieľať prvé hokejové kroky. Jedným z nich bol aj otec malej Lucky – Martin Siráň, ktorý meral na levický „zimák“ cestu z Nitry. Ako sám podotkol, považuje za správne priviesť dieťa k rôznym športom a dať mu priestor na slobodný výber. Jeho 10-ročný syn Dávid už drží hokejku od útleho veku a aktuálne oblieka dres piatakov MMHK Nitra. Ocenil, že si môže zahrať hokej aj so svojou dcérkou, ktorej to, mimochodom, s hokejkou išlo tiež veľmi solídne. „Akcia sa mi veľmi páčila a som rád, že sa vôbec konala. Chcel by som sa poďakovať všetkým kompetentným, ktorí sa o jej organizáciu zaslúžili. Hokej nie je iba o chlapcoch, ale aj o dievčatách. Mám radosť z mojej dcéry, že sa teší a že jej to ide. Chceli sme mať športové popoludnie a vyskúšať si hokej na vlastnej koži. Všetkým dievčatám držím palce,“ povedal pre HockeySlovakia otec športovo založenej rodiny.

Predsudok je hlavným strachom rodičov, ktorí nezapíšu svoje dieťa a najmä nežnejšiu ratolesť na hokej. Tréner Bačkor však zdieľa názor, že hokejka nepatrí iba do mužských rúk. „Nie je to len mužský šport. Každý, kto chce, cestu si nájde. Hlavné predsudky rodičov spočívajú podľa mňa v tom, že je to tvrdý a drahý šport. Ja si to však nemyslím. Cesta nie je zatarasená, keďže výstroje pre dievčatá máme,“ odkázal mladý kouč rodičom, ktorí tento víkend zaváhali.

e potrebné, aby verejnosť cítila, že hokej je tu aj pre dievčatá, pretože iba tak sa dá zvyšovať nízka základňa s hokejistkami. „Dievčat v hokeji je veľmi málo,“ uvedomuje si Bačkor poukazujúc na číslo 452, ktoré predstavuje počet registrovaných hráčok. Ženský hokej nie je mladému koučovi vôbec cudzí, keďže pravidelne sleduje extraligu žien so siedmimi družstvami. „Pozerám výsledky ženského hokeja na zväzovej stránke. Sú tam markantné rozdiely vo výsledkoch a kádroch. Treba nájsť nejaké riešenia, aby to nebolo také jednostranné,“ reaguje Bačkor na margo najvyššej ženskej súťaže, v ktorej štyri tímy pôsobia na východnom Slovensku, dva na strednom a zo západu je jediným účastníkom severozápadne položená Žilina. Práve Levice by mohli byť novou spádovou oblasťou, v ktorej by sa hokej nežnejšieho pohlavia mohol uchytiť. Aj preto sa Levičania rozhodli prihlásiť do akcie pod záštitou IIHF a Slovenského zväzu ľadového hokeja. „Mohol sa prihlásiť ktokoľvek z nitrianskeho kraja a my sme sa rozhodli zapojiť. Máme už nejaké skúsenosti aj prostredníctvom školy korčuľovania a podobných akcií, ktoré organizujeme v Leviciach. Dostal som možnosť usporiadať túto akciu a sme tak veľmi radi, že sa nám to vydarilo,“ dodal na záver Bačkor.

Zostáva už iba veriť, že tento deň zaujal čo najviac dievčat a tie sa rozhodnú naštartovať svoje hokejové kariéry. Hlavné však zostáva, aby sa deti hýbali a hľadali športy, ktoré ich bavia. Nefalšovanú radosť z úspechov v kruhu športového kolektívu totiž pri tabletoch či mobilných telefónoch určite nenájdu…