MLÁDEŽ: Tešíme sa na novú sezónu

Pandemická situácia negatívne dolieha aj na mládežnícky šport na Slovensku. V kluboch však nachádzajú metódy, ako ju zvládať. Nie inak tomu bolo v aktuálnej sezóne aj v HK Levice.

Sezóna 2020/21 je pre levický hokej už minulosťou. Muži v SHL postúpili do vyraďovacej časti SHL, kde nestačili na Spišskú Novú Ves. Mládež bola bez spoločných tréningov aj zápasov, avšak bez hokeja úplne nie. Porozprával nám o tom šéftréner mládeže HK Levice Július BEŇUŠ.

So svojimi zverencami ste neboli už niekoľko mesiacov, ako to vnímate?

Je pravdou, že súčasná situácia nás výrazne športovo paralyzuje, ale i napriek tomu hľadáme možnosti, ako byť v neustálom kontakte s našimi mladými hokejistami. Je to pre nás trénerov zároveň výzva, ako nájsť riešenia, ktoré nám umožnia udržať kontakt s našimi zverencami, ale aj s ich rodičmi.

Existujú nejaké individuálne tréningy, ktoré im zadávate?

Našou snahou je tréningovo pôsobiť aj naďalej v rámci daných možností. Využívame hlavne on-line tréningové možnosti, ktoré pravidelne pripravujeme pre našich zverencov. Organizujeme rôzne výzvy súťažného charakteru (COVID HOCKEY IRO MEN, videá s reťazovou výzvou, skupinové výzvy, komunity pre jednotlivé družstvá). Samozrejme, udržiavame aj pravidelný kontakt s rodičmi cez on-line dobrovoľné rodičovské stretnutia, kde poskytujeme pravidelne priebežné informácie pre rodičov.

Podľa vás museli byť opatrenia na hokejovú mlaď také radikálne?

Podľa môjho názoru mali byť opatrenia posudzované oveľa diferencovanejšie, a to hlavne v súvislosti so športom všeobecne. Treba si uvedomovať na jednej strane hrozbu Covidu, ale hlavne na strane druhej význam športu na imunitný systém a mentálno-psychický vývoj v rôznych vekových kategóriách športovcov, ale aj bežnej populácie.

Čo môže spôsobiť takýto dlhý výpadok vo vývoji mladého športovca – hokejistu?

Samozrejme, takýto priamy výpadok môže mať vplyv na ďalší športový vývoj mládeže. Mám na mysli vývoj z pohľadu krátkej budúcnosti športovca. Mnohí jedinci prechádzajú rôznym etapovým vývojom, ako športovým, tak aj mentálnym. Tu sa môže preukázať “rukopis” tohto obdobia. Verím však, že našou snahou a vytvorenými možnosťami pre našich chlapcov a dievčatá sa takéto nežiadúce výsledky ukážu len minimálne.

Niektorí vaši zverenci z kategórie staršieho dorastu (brankár Julo ADÁMIK, obrancovia Jozef SLÁDEČEK, Viliam ZAJKO a útočníci bratia Patrik a Martin KASALA, David HOFER, bratia Dominik a Samuel DRAPÁK a Andrej ORDOGH) sa predstavili u mužov. Aký máte na to názor?

Snahou klubu musí byť v prvom rade výchova našich chlapcov pre výkonnostný hokej, pokiaľ sú na tom mentálne a fyzicky zdatný. To že sa niektorí hráči z nášho dorastu a juniorov objavili v zápase za mužov, považujem ako správny krok pre rozvoj hokeja v našom meste a zároveň by to mala byť výzva pre naše mladšie kategórie do budúcna. Takýto trend zapájania našich mladíkov by mal mať pravidelnú periodicitu, avšak tá je neoddeliteľnou súčasťou samotného prístupu hráčov k svojim športovým povinnostiam, chápaných v celku – komplexný rozvoj hráča).

Ako si viete predstaviť návrat do starých koľají konkrétne vo vašom prípade?

Ja si viem predstaviť návrat do starých koľají veľmi rýchlo s obrovským nadšením a uvedomovaním si vzácnosti tréningového procesu. S radosťou sa odovzdávať hráčom pre ich športový rozvoj. Máme po sezóne a pevne verím, že reštart novej je za rohom v plnom tréningovom a zápasovom rytme.

Pripravil: Roman Guliš – MY Týždeň na Pohroní
MMo, HK Levice

One comment

  1. Spätné upozornenie: is keto safe

Comments are closed.