Generálna manažérka ženského hokeja: V Leviciach sme našli výborné podmienky pre hokejovú galaxiu

Malý hviezdny svet dievčat v Leviciach HOKEJOVÁ GALAXIA, dievčenský hokejový turnaj sa uskutočnil počas víkendu 8.-9.10.2022 na zimnom štadióne. Regionálny turnaj dievčat do 15 rokov pod názvom Hokejová galaxia má za sebou svoju prvú edíciu v sezóne 2022/23. Z viac ako 50 účastníčok, rozdelených do štyroch družstiev pomenovaných podľa vesmírnych telies, sa stali víťazkami hráčky zoskupenia Hviezdy. Druhú priečku obsadili Luny, tretiu Supernovy a štvrtú Kométy.

Turnaja sa aktívne účastnila aj generálna manažérka ženského hokeja na Slovensku Ľubomíra Kožanová. Ľubomíra Kožanová je už 24 rokov nepretržite generálnou manažérkou slovenských ženských reprezentácií a prvou ženou nášho ženského ľadového hokeja. Je súčasne šéfkou klubu ŠKP Bratislava, ktorý je aj základom ženských hokejových reprezentácií. V roku 2010 dostala ocenenie Slovenského Zväzu Ľadového Hokeja za prínos ženskému hokeju a v roku 2019 ju SZĽH dokonca ocenil zlatým odznakom za celoživotný prínos ľadovému hokeju.

Podujatie hokejová galaxia sa uskutočnilo už po tretí krát. Cieľom je nárast hráčskej základne. Čo Vám preletelo ako prvé hlavou, keď ste plánovali podujatie práve v Leviciach?

Ako prvé ma napadlo, že historicky v Leviciach pôsobil ženský tím a bolo by fajn ak by sa táto tradícia obnovila lebo na západnom Slovensku nám ženský tím chýba keďže HC ŠKP Bratislava združuje hráčky v príprave pre reprezentáciu Slovenska. Práve takáto akcia by mohla byť štartom do novej éry.

Kto bol “mamou” myšlienky, aby ste zamierili do Levíc?

Asi som to bola práve ja, keď sme na internom mítingu s kolegami bavili o možnostiach usporiadania podujatia a vyslovila mesto Levice. Neskôr sme kontaktovali p.Slavomíra Brzu, ktorý bol veľmi nadšený touto myšlienkou a p.Guťan nám pomohol všetko zabezpečiť na výbornú.

Aké hokejové prostredie (podmienky, infraštruktúru, ľudí) ste našli na zimáku v metropole Tekova?

V Leviciach sme našli výborné podmienky a hlavne milých a pracovitých ľudí.

Čo hovoríte na výkonnosť našich levických hráčok, ktoré boli nominované do projektu Alicu JURÍKOVÚ a Michaelu FENÍKOVÚ?

Obe poznám už dávnejšie z predchádzjúcich sérii Hokejových Galaxii, obe si viedli veľmi dobre ako na ľade, tak aj mimo neho. Verím, že v budúcnosti sa objavia v reprezentačných tímoch Slovenska.

A na záver ešte jedna otázka, ktorá určite bude zaujímať aj našich rodičov dievčat. Čo robiť, keď rodičia dajú dievča na hokej, aké má možnosti do budúcnosti, keďže vo všeobecnosti sa hokej berie ako mužský šport?

Začnem od konca….sme už v 21.storočí a ľadový hokej už nie je doménou len mužou ale aj žien 😉 ak sa rozhodnú rodičia dať dcéru na hokej tak v prvom rade ju musia podporovať a vytvárať jej potrebné zázemie lebo skĺbiť šport so štúdiom býva často náročné. Čo sa týka možností tak je to hlavne štúdium v zahraničí na strednej alebo Vysokej škole v USA alebo Kanade a neskôr aj TOP súťaže sveta vo Švédsku, Rusku a aktuálne aj v svero-americkej súťaže PHF. Taktiež môžu byť pri výbornej výkonnosti nominované do reprezentácie Slovenska a zahrať si špičkový hokej a popritom precestovať svet.

Záver: Radi Vás opäť privítame na našom ľade niekedy v budúcnosti a pri tejto príležitosti Vás pozívame sa prísť pozrieť na našu školu korčuľovania, kde mamičky a oteckovia budú určite zvedaví. Prineste zo sebou aj hráčky …

Ďakujem pekne za pozvanie, určite keď mi to čas dovolí rada prídem pozrieť hokejové nádeje aj s našimi hokejistkami.