90.ROKOV: Vedeli ste, že najstaršie záznami pochádzajú ešte z konca 19.storočia…

90. ROKOV HOKEJOVEJ TRADÍCIE V LEVICIACH

Najstaršie záznamy o vzniku levického hokeja pochádzajú ešte z konca 19. storočia, kedy sa hralo a korčuľovalo na levických rybníkoch. Stúpajúci záujem o korčuľovanie vyvolal snahu o založenie telovýchovného spolku milovníkov korčuľovania, čo sa podarilo až v roku 1885,
Týždenník BARS začal vychádzať 15 januára 1881 v Leviciach a bol zdrojom informácií o začiatkoch vzniku levického hokeja keď bola založená v roku 1885 L.K.E. – Levická korčuliarska jednota (skratka z maď. jazyka). O jej činnosti a dĺžke pôsobenia sa nezachovalo veľa správ. Je známe, že ešte v roku 1887 sa vybudovalo na malom rybníku klzisko (nachádzalo sa pri starej plavárni) s jednoduchým elektrickým osvetlením, aby klzisko mohli využívať aj vo večerných hodinách.

Z historických záznamov, čo presne sa dialo s levickým hokejom do roku 1930, sa veľa nezachovalo.

Prelomovým dátumom sa však stal 16. február 1931, keď si v priateľskom zápase zmerali sily vtedajší hokejisti Levickej LTE so silným celkom Slávia Banská Bystrica, ktorý má bohatú históriu. Zápas bol plánovaný ešte v roku 1930, museli ho však trikrát odložiť kvôli slabej zime a nedostatočne zamŕzajúcemu ľadu. Hoci je to od roku 1931 iba 89 rokov, HK Levice si pripomína 90. výročie hokejovej tradície práve kvôli plánovanému zápasu ešte z roku 1930. Zápas sa síce skončil prehrou 7:2 pre Levice, no už v tej dobe sa mu prizeralo do 500 divákov, čo na Levice predstavuje úctyhodné číslo.


HK Levice si tento významný medzník pripomenie 7. februára 2020 priateľským exhibičným zápasom so súčasnou hokejovou elitou HC ´05 Banská Bystrica.

MMo / HK Levice / … z archívu Jána Červeňáka

3 comments

  1. Spätné upozornenie: tinder pickup lines by name
  2. Spätné upozornenie: free teenage dating websites
  3. Spätné upozornenie: intermittent fasting keto diet

Comments are closed.