Od 1.januára 2024 povinnosť nosiť celotvárový chránič aj po dosiahnutí 18 rokov.

Bezpečnosť hráčov na ľade

Od 1. januára 2024 budú mať hráči v juniorských a dorasteneckých súťažiach povinnosť nosiť certifikovaný celotvárový chránič aj po dosiahnutí 18 rokov. Jednohlasne sa na tomto kroku zhodli členovia Komisie mládeže SZĽH a schválili zmeny príslušných smerníc a poriadkov. Týka sa to teda hráčov s ročníkom narodenia 2006 a mladších. 

„Plexisklo si tak hráči budú môcť na prilby nasadiť až v seniorských súťažiach a po dosiahnutí plnoletosti. Ak sa však hráč vráti zo seniorského tímu späť do juniorského, celotvárový chránič si bude musieť nasadiť naspäť,“ vysvetlil člen Komisie mládeže SZĽH Tomáš Pšenka a dodal: „Základom je, samozrejme, mať celotvárový chránič správne nasadený, zapnutý, použitý aj s takzvanými brzdičmi a na zváženie je aj chránič zubov. Ten môže pri náraze na hlavu zabrániť cvaknutiu zubov a tým otrasu mozgu či ďalšími zraneniam v oblasti tváre a hlavy.“ 

Dôležitým prvkom v ochrane zdravia je v ostatnom čase medializovaný chránič krku. Komisia mládeže SZĽH v tomto smere apeluje na trénerov v kluboch. „Chránič krku musí byť povinný aj na tréningu a je nevyhnutné, aby si to tréneri ustriehli. Na tréningu sa často nenachádza zdravotník, pritom k zraneniu môže dôjsť rovnako ako v zápase,“ zdôraznil Tomáš Pšenka, ktorý je zároveň manažérom reprezentácie do 20 rokov a počas tréningov národného tímu trvá na používaní ochrany krku.

Jednotliví členovia sa však zhodli aj na potrebe apelovať na rozhodcov, aby ochranné prvky v zápase dôkladne kontrolovali. „Každý povinný chránič, ktorý zavedieme zvyšuje bezpečnosť hráčov. Je však dôležité, aby sme k používaniu a kontrolovaniu používania týchto prvkov dôkladne pristupovali všetci, od hráčov, cez trénerov až po rozhodcov. Sme si istí, že v tomto smere nájdeme veľkú podporu u rodičov,“ dodal predseda Komisie mládeže SZĽH Lukáš Pék.