ROZHOVOR: 19-ročný brankár Filip Belányi po zápase so Žilinou: Levice určite patria medzi hokejové mestá.

Nádejný gólman prvoligových Levíc Filip Belányi predviedol výborný výkon v 11.kole SHL proti Žiline, keď zlikvidoval až 56 striel súpera a medzi nimi i pár čistých príležitostí. V šatni po zápase sa usmieval od ucha k uchu a víťaznú premiéru si plnými dúškami užíval. Doposiaľ nastúpil na päť stretnutí a má fantastické čísla. Priemerne inkasuje iba 1,99 gólu na stretnutie, pokryl až 94,48 percent striel súperov. Trocha sme ho vyspovedali aby sa bližšie predstavil Levickému fanúšikovi!

Filip, ako by si sa v krátkosti definoval? (z hokejovej aj tej súkromnej stránky)?
V súkromí a na ľade som viac menej rovnaký. Ako brankár sa musím vedieť správne a rýchlo rozhodovať, a hlavne nepanikáriť. Myslím si, že taký som aj v osobnom živote.

Kedy si začal s hokejom a kto Ťa k nemu priviedol? Mal si (alebo stále máš) nejaký svoj hokejový vzor?
S hokejom som začal keď som mal asi 6 rokov. Vtedy ma ocino prvýkrát zobral na ľad, kde sa mi to zapáčilo a vydržalo mi to doteraz. Mojím najväčším vzorom v hokejovom živote je brankársky tréner Maximilián Bača, od ktorého sa mám stále, čo učiť.

Tvoj najsilnejší, najemotívnejší a najhorší zážitok v hokejovej kariére?
Najkrajší a zároveň najemotívnejší zážitok bol pre mňa keď sme s juniorkou postúpili do finále, ktoré sa nakoniec neodohralo, kvôli pandémii, ktorá v tom čase vypukla. Mrzí nás, že sme to nemali šancu dohrať, no aj tak je to veľký úspech. Počnúc predvčerajším zápasom so Žilinou sa moje najkrajšie zážitky rozrástli.

Ako vyzerá Tvoj deň profi hokejistu?
Môj bežný deň začína hlavne dobrými raňajkami. Momentálne dochádzam na tréning z Banskej Bystrice do Levíc. Po tréningu si dáme obed a potom cestujem naspäť domov. Poobede hlavne oddychujem a venujem sa svojmu súkromnému životu. Večer si zabicyklujem na stacionárnom bicykli, dám rýchlu sprchu a idem si ľahnúť.

Máš nejaký rituál, ktorý robíš pred zápasom?
Pred každým zápasom si musím dať rovnakú rozcvičku a zakopať si so spoluhráčmi. Inak nemám žiadne zvláštne rituály.

Prečo si kývol pred sezónou práve na ponuku Levíc?
Okrem ponuky z Levíc som dostal ponuku aj zo švédskej juniorskej ligy. Pre Levice som sa rozhodol kvôli seniorskému hokeju, ktorý sa predsa len od juniorky líši.

V posledných dvoch zápasoch ťa tréneri nominovali do zostavy. Už proti Skalici si odviedol výbornú robotu. Po zápase so Žilinou si podržal tím a pripísal si si čisté konto. Kryl si 56 striel súpera. Čo je za tým, prípadne aký recept ti pred zápasom naordinovali tréneri?
Je za tým hlavne šanca ktorú som dostal od trénerov a som za ňu veľmi vďačný.

Čo hovoríš na hokej v Leviciach (hráčov, realizačný tím, zázemie), ktoré tento rok oslávili 90. rokov existencie hokeja v Tekove?
Všetci sú tu veľmi milí, hráči aj realizačný tím, ktorý mi pomáhajú po všetkých stránkach. Zázemie, ktoré máme je dobré. Levice určite patria medzi hokejové mestá.

Žijeme dobu COVIDU. Ak by sa hralo pred divákmi bolo by to určite ešte lepšie. Aký máš na toto obdobie názor?
Ako som spomenul nedohrali sme juniorské finále, ktoré bolo minulý rok zrušené práve kvôli COVIDU. V tejto sezóne veľmi cítiť neprítomnosť divákov, ktorý nás vždy hnali dopredu. Aj keď sú opatrenia také aké sú, myslím si, že môžeme byť vďačný za to, že vôbec hráme.

Po tvojom poslednom výkone, Levice získali na brankárskom poste ďalšieho stabilného brankára. Cítiš sa ako konkurent voči brankárskej jednotke Erikovi Kompasovi?
Kompi je skvelý chalan a super brankár ktorému sa snažím čo najviac konkurovať. Najdôležitejšia je ale spolupráca a výkony, ktoré pre tím spravíme.

Prispel si už do tímovej kasičky, prípadne budú nejaké koláče?
Zatiaľ nie, ale určite budem musieť niečo zaplatiť 🙂

MMo – HK Levice – Atím

3 comments

  1. Spätné upozornenie: bumble v tinder
  2. Spätné upozornenie: free affair dating
  3. Spätné upozornenie: keto genic diet

Comments are closed.