Mládežnícke hokejové kluby podporujú spoločné vyhlásenie športových zväzov, žiadajú obnovenie tréningového procesu i súťaží

07.12.2021 | SZĽH, foto SZĽH

Úvodom spoločnej iniciatívy mládežníckych hokejových klubov na Slovensku deklarujeme, že si plne uvedomujeme závažnosť situácie v našej krajine v súvislosti s nepriaznivým vývojom pandemickej situácie a šírenia ochorenia COVID-19. Zároveň sme presvedčení, že doterajší, takmer dvojročný život s pandémiou nám ukázal spôsoby, vďaka ktorým dokážeme zabezpečiť bezpečný chod tréningového procesu. Práve ten je pre výchovu nielen mladých hokejistov, ale všetkých športovcov nesmierne dôležitý. 

Ak platí, že vláda SR vo svojom rozhodnutí po oznámení lockdownu ponechala otvorené školy z dôvodu nepriaznivých dopadov na mentálny a vedomostný rozvoj dieťaťa, potom by malo platiť, že bude hľadať spôsob pre funkčnosť tréningového procesu mladých športovcov. Jeho absencia totiž vzhľadom na nedostatok fyzickej aktivity veľmi nepriaznivo pôsobí na zdravie našich detí, nehovoriac o devastačných účinkoch na napredovanie ich športovej kariéry. Po takmer dvoch rokoch boja s pandémiou takýto spôsob ponúkame. 

V plnej miere podporujeme spoločné vyhlásenie piatich najväčších národných športových zväzov na Slovensku, s ktorým sme plne stotožnení. Predovšetkým s jeho prvým a pre nás kľúčovým bodom. Máme za to, aby všetky tréningové aktivity čím skôr po ukončení tvrdého lockdownu prebiehali minimálne v režime OTP bez ohľadu na farbu okresu podľa COVID automatu a bez obmedzenia počtu účastníkov. Zároveň v tejto súvislosti žiadame najskoršie možné obnovenie mládežníckych hokejových súťaží. Sme presvedčení, že ak deti smú navštevovať školu za dodržania bezpečnostných opatrení, za rovnakých podmienok smú prísť na športovisko a zapojiť sa do tréningového procesu. Sme presvedčení, že režim OTP ponúka dostatočnú garanciu bezpečného prostredia tak, ako to uvádzajú športové zväzy vo svojom spoločnom vyhlásení. 

Ako vrcholoví funkcionári, ktorí zabezpečujú kompletný servis pri výchove našich športových talentov, vieme, že je to dlhý a náročný proces. Proces, pri ktorom má výpadok jednej sezóny ničiacu tendenciu. Výpadok druhej absolútne devastačný účinok znamenajúci pochovanie detských nádejí na vysnívanú športovú kariéru. Preto nás veľmi ničí skutočnosť, že v okolitých štátoch nie je napriek rovnako katastrofálnej pandemickej situácii pozastavené športovanie či tréningový proces talentovanej mládeže… 

Veríme, že spoločným úsilím, vzájomnou dôverou a pochopením konečne nastúpime na cestu, ktorou umožníme mládeži ďalej trénovať, súťažiť a mať radosť z hry. Na cestu, ktorú navrhujeme spoločne s piatimi najväčšími národnými športovými zväzmi. Nie o dva týždne, ani o mesiac. Ale čím skôr. Pevne dúfame, že našim spoločným záujmom sa odteraz stane úsilie vybudovať pre deti bezpečné prostredie nielen na vzdelávanie, ale i športovanie.

Mládežnícke hokejové kluby aj touto cestou vyzývajú mládežníkce kluby v ostatných športových zväzoch na Slovensku, aby sa k vyhláseniu pripojili.

Mládežnícke hokejové kluby na Slovensku (58 klubov):

HOBA Bratislava
HC Slovakia Talents
MMHK Nitra
HO Hamikovo Hamuliakovo
HK 18 Karpatský Sokol
HC Topoľčany
HK Spartak Bánovce
Speeders Bratislava
Hokejový klub HC Zlaté Moravce
HK Levice
HC Slovan Bratislava – mládež
HK HAVRANI Piešťany
HK 91 Senica
HK Trnava
MHKM Skalica n.o.
HK Lokomotíva Nové Zámky
HC Lamač
HK Ružinov ´99 Bratislava
Hokejový klub Nové Mesto nad Váhom
HK DUKLA Trenčín n.o.
Hockey club Petržalka 2010 o.z.
HK Iskra Partizánske
MSHK mládež Prievidza
Barani – HŠMH Banská Bystrica
HK Spartak Dubnica
HT MHK32 Liptovský Mikuláš
HK Altis Orava
MŠK Púchov
HK Brezno
HKM Zvolen – mládež
HK´95 Považská Bystrica
MHK Ružomberok
HKM Rimavská Sobota
HC 07 Detva
MHK Dolný Kubín
MsHKM Žilina
MHA Martin
HC Lučenec
HC Veľký Krtíš
HK SPORT TREND Žiar nad Hronom
HA Slávia Prešov
HC Bulls Vranov
HC Košice
HK Mládež Michalovce
HK Sabinov
HK ŠKP Poprad
HK Spiš Indians Levoča
HK Spišská Nová Ves
HK Sršne Košice
HKM Kežmarok
Ľubovnianski Rytieri HC
MHK Kežmarok
Mládež HC 46 Bardejov
MŠKM Trebišov
Prešov Penguins
LIBA ACADEMY 11 Košice
HK Slovan Gelnica
HK HUMENSKÉ LEVY