“Naše ambície a ciele sa nemenia, chceme pracovať s mladými hráčmi a posúvať ich do lepších klubov,”objasňuje Marcel OZIMÁK

SZĽH, HK Levice – V sezóne 2018/2019 vyhrali Levice 2. hokejovú ligu a cez baráž postúpili do druhej najvyššej súťaže. V Slovenskej hokejovej lige sa počas dvoch ročníkov etablovali, pričom ich prioritou je predovšetkým výchova mladých hráčov. V nastávajúcej sezóne v tom chcú pokračovať, avšak musia bojovať aj s nedostatkom juniorov. O situácii v klube, prebiehajúcej príprave tímu a ambíciách do nového ročníka sme sa rozprávali s predsedom výkonného výboru klubu Marcelom Ozimákom.

V minulej sezóne sa Levice dostali do play-off SHL, v ňom však veľa vody nenamútili. Napriek tomu s celkovým šiestym miestom prevládala v klube spokojnosť. „Spišská Nová Ves mala skúsenejšie mužstvo, a preto si myslím, že zaslúžene vyhrala štvrťfinálovú sériu. Musím však pripomenúť, že za posledné dve sezóny sme spomedzi klubov SHL najúspešnejší klub, čo sa týka rozvoju mladých hráčov. Do play-off sme v oboch sezónach nastupovali s mladými talentovanými hráčmi aj z projektu SR 18. V týchto zápasoch naši mladíci nabrali veľa skúseností, ktoré im pomohli v ďalšom raste. Dnes sú všetci zaradení v extraligových tímoch. Ide o slovenských hráčov ako Šimon Nemec, Adam Sýkora, Samuel Socha či zahraničných hráčov, z ktorých Donovan Sebrango a Keen Washkurak podpísali kontrakty v NHL a Tag Bertuzzi v AHL. Všetko sú to hráči do dvadsať rokov,“ hrdo opisuje prvý muž levického hokeja Marcel Ozimák.

Klub bude riadiť na diaľku z Nižnekamsku

V blížiacom sa ročníku bude Levičanov viesť oproti ostatnému roku iná trénerská trojica, ktorá do tímu môže priniesť novú perspektívu. „Od nového hlavného trénera Andreja Výboha očakávame hlavne profesionálny prístup a rozvážne vedenie tímu. Po mojom odchode prebral aj funkciu športového manažéra a skladbu mužstva. Asistent Jozef Viszkocsil je ambiciózny mladý tréner, ktorý by mal v našom programe rozvíjať hlavne individuálne schopnosti hráčov, je to takzvaný skills tréner, a popri tejto práci by mal naberať prvé skúsenosti v seniorskom hokeji. Rovnako ako Peter Púš, tréner brankárov, ktorý pracoval s brankármi už v závere minulej sezóny. Svoju pozíciu si zastal, a tak sme s ním predĺžili spoluprácu. Som rád, že sa nám v tejto ťažkej finančnej situácii podarilo zložiť perspektívny trénerský tím,“ vyjadruje svoju spokojnosť Ozimák.

Ako Marcel Ozimák už sám naznačil, pred touto sezónou odišiel z priameho diania v klube a ako asistent trénera pôsobí v ruskom Neftechimiku Nižnekamsk. „Po mojom návrate z Ruska som strávil dve sezóny v Poprade a už počas tohto pôsobenia som mal ponuku vrátiť sa do KHL, avšak v tom čase som bol odhodlaný pracovať pre slovenský hokej a rozvíjať ho. Myslím si, že s prispením kamarátov, trénerov a nadšencov okolo mňa, sa nám za to krátke obdobie podarilo niekoľko pekných vecí. Teraz som však cítil, že ponuka, ktorá prišla, sa neodmieta. Oslovili ma tréneri, s ktorými sme v minulosti tvorili úspešný tím. Chceme využiť dôveru, ktorú nám dali. Opäť pracujeme v klube, ktorý si nemôže dovoliť top hráčov, no hráči sú mladí a chcú sa učiť a rozvíjať, pracuje sa s nimi veľmi dobre. Cieľom je postup do play-off. V tejto najlepšej európskej lige sú všetky mužstvá na vysokej úrovni a stretnutia sú vyrovnané. Užívame si každý zápas. V KHL rozhodujú výsledky! Nič iné,“ s úsmevom rozpráva Ozimák o svojom ďalšom pôsobení mimo hokejového klubu v Leviciach.

Fungovanie v levickom klube však nedáva na druhú koľaj a na diaľku ostáva zainteresovaný do diania aj na Slovensku. „Pred mojím odchodom do KHL sme vytvorili tím, ktorý povedie klub v novej sezóne. Jasne zadané a definované úlohy má každý člen tohto tímu. Musím vyzdvihnúť prácu manažérky klubu a samozrejme tých, ktorí sa aj naďalej starajú a podporujú klub, či už finančne, alebo nezištnou pomocou. V dnešnom svete technológií som stále k dispozícii a nápomocný v akejkoľvek otázke alebo riešení vzniknutých problémov.“  

Juniori voľbou číslo jeden, legionári ako poslední

Do novej sezóny vstúpia Levičania s pozmeneným kádrom. Viacerí hráči upútali extraligové tímy a odchádzali už počas ostatnej sezóny. Z Levíc odišli ešte v minulom ročníku Filip Belányi do Banskej Bystrice, Martin Hřebíček, Mário Múčka a Juraj Štefanka do Nitry. Hřebíček bude v novej sezóne pôsobiť v Žiline, Štefanka sa vrátil späť do Levíc. Okrem toho po sezóne klub opustili aj Erik Čaládi, Lukáš Novák, Erik Gubo, Erik Kompas a Šimon Ďurech, ktorí putovali do Topoľčian, no tiež Sergej Kolesnikov, ktorý odišiel do ruskej Vyššej hokejovej ligy.

„Nových hráčov sa snažíme hľadať hlavne medzi mladými hráčmi v juniorskom veku, keďže naším cieľom je rozvoj hráča práve v mladom veku. Treba však pripomenúť, že v minulej sezóne bolo na trhu enormné množstvo hráčov kvôli pandémii a opatreniam, ktoré povoľovali len profesionálne súťaže. Tento rok to bude veľmi ťažké. Myslím si, že juniorské súťaže sú nastavené nesprávne, pre mnohých hráčov je pôsobenie v nich viac regres ako progres, kluby ich však budú držať v týchto kategóriách kvôli výsledkom a postaveniu v tabuľke. Preto si myslím, že sa budeme musieť poobzerať aj po skúsenejších hráčoch s charakterom, ktorí budú príkladom mladej generácii,“ vysvetľuje Ozimák, ktorý dopĺňa, že zahraničných hráčov budú angažovať ako posledných, aj to len v prípade nutnosti.

Netradične skorý začiatok prípravy

Levice začali s letnou prípravou oproti iným klubom veľmi skoro, čo vysvetľuje predseda výkonného výboru klubu predovšetkým rozvojom mladých hráčov. „Prípravu sme začali už v máji a dva mesiace sme trénovali kombinovane na suchu a na ľade. Chceli sme zapracovať čo možno najviac domácich odchovancov do tréningového procesu. Po trojtýždňovej pauze sme vykorčuľovali devätnásteho júla na ľad. Ako výhodu to beriem z pohľadu rozvoja hráča, ak by som sa mal na to pozrieť z pohľadu gradácie výkonnosti a prípravy mužstva na súťažné obdobie, stačil by aj neskorší proces na ľade. To však zatiaľ nie je naším prioritným cieľom,“ objasňuje Ozimák dôvody skoršej prípravy.

V nej Levice odohrali dvanásť zápasov, pričom polovicu z nich vyhrali, aj keď tri až po samostatných nájazdov. „Prípravne zápasy nám odhaľujú nedostatky, na ktorých chceme pracovať, prehry sú pre nás domáca úloha.“ V rámci týchto stretnutí odohral levický klub tri zápasy Slovenského pohára, no do skupinovej fázy sa nedostal v poslednom kroku cez Martin. „Účasť v Slovenskom pohári berieme športovo, myslím si, že samotné účinkovanie v ňom  nemôžeme považovať z výsledkového hľadiska za neúspešné. V momentálnej situácii, keď máme pätnásť hráčov a dvoch brankárov, hráči dôstojne reprezentovali klub.“ 

Do novej sezóny vstupujú Levice s rovnakými myšlienkami ako doteraz – prioritou ostáva rozvoj mladých hokejistov, ktorí sa následne majú šancu presadiť v kvalitnejších súťažiach. „Naše ambície a ciele sa nemenia, chceme pracovať s mladými hráčmi a posúvať ich do lepších klubov, za lepšími podmienkami, do kvalitnejších súťaží. To sa nám v posledných sezónach darí napĺňať. Čo sa týka výsledkových cieľov, tak musím povedať, že po všetkom, čo sa udialo za posledných pár mesiacov, budeme radi, ak poskladáme mužstvo na úvod sezóny. Spolu s celým realizačným tímom veríme, že budeme dôstojne reprezentovať klub a mesto v Slovenskej hokejovej lige.“

ZDROJ: SZĽH, HK LEVICE