Z SHL do NHL. Keean Washkurak podpísal kontrakt so St. Louis Blues.

Talentovaný center bol v roku 2019 draftovaný St. Louis Blues, ktorý si ho vybral v 5. kole zo 155. miesta. Sezónu 2020/21 poznačenú pandémiou COVID-19 prečkal na Slovensku, kde bol hráčom Levíc v SHL. Odohral 25 zápasov, v ktorých strelil 9 gólov a pridal 10 asistencií.

Do Levíc prišla v ročníku 2020/21 enkláva hráčov zo zámoria. Chceli hrať napriek pandémii a keďže boli zámorské juniorky uzavreté, hľadali iné cesty. Medzi nimi bol i Keean Washkurak, 19-ročný kanadský útočník, ktorý sa okamžite zaradil medzi najproduktívnejších hráčov tímu Levíc.

„Bola to pre mňa veľmi dobrá skúsenosť,“ vyjadril sa na margo levického účinkovania Washkurak. „Prvýkrát v kariére som hral mužský hokej, prvýkrát som hral mimo Severnej Ameriky. Na Slovensku sa mi zapáčilo od prvého momentu a na štadión som chodil každý deň s veľkou chuťou. Spoluhráči boli výborní a naozaj som si to v Leviciach užíval.“ V tíme Levíc pôsobili celkovo až štyria hráči z Kanady. Prítomnosť krajanov pochopiteľne dodala Leviciam punc “exotiky” (smiech) kvitoval. „Určite mi to pomáhalo. Pamätám si ako ostatný spoluhráči sa snažili s nami komunikovať anglicky, my sme sa snažili pochytiť nejaké slovenské slovíčka. Som každopádne rád, že sme zo zámoria v Leviciach viacerí a v útoku sme si rozumeli.“

V stredu 2. júna 2021 ho podpísali St. Louis Blues. Na Washkuraka mali práva, lebo ho v roku 2019 draftovali v piatom kole z celkového 155. miesta. Jeho nováčikovský kontrakt začne platiť od začiatku sezóny 2021/22 a potrvá tri sezóny. Základný plat na úrovni NHL činí 750 tisíc dolárov, no po zisku bonusov môže dosiahnuť hodnotu 875 tisíc. Ak by „bluesmani“ nepodpísali mladého centra do dnešného dňa, prišli by oňho. Za Levice odohral 25 duelov so ziskom 19 (9+10) bodov. Upútal i 110 trestnými minútami v základnej časti (ďalších 26 pridal v 4 zápasoch play-off), pritom v zámorí sa nikdy k podobnému číslu nepriblížil. Záver sezóny dohral na skúške v AHL. V drese Uticy Comets sa predstavil v troch stretnutiach, nebodoval.

MMo

One comment

  1. Spätné upozornenie: carbs allowed on keto diet

Comments are closed.